kukurūzų dribsnių sausainiai

IMG_7006b

jau gal savaitę laiko spardau save iš vidaus ir kaupiuosi rašymui čia. tiesa ta, jog kuo daugiau laisvo laiko, tuo jo mažiau. o tai užknisa. na, bet šiandien išaušo ta diena, kai visą dieną vėl sukiojausi virtuvėje ir gaminau, gaminau, gaminau.. ta proga, pasidalinsiu labiausiai nudžiuginusiu gaminiu – sausainiais. taip, prisipažinsiu, jau kuris laikas nebegyvenu pagal “nevalgau cukraus” taisyklę. bet labai tikiuosi, viliuosi, jog nuo pirmadienio (vai, kaip apgailėtinai tai skamba) jau galėsiu pilnai pradėti viską iš naujo. paturbintai.

originaliam recepte čia, šie sausainiai vadinasi sultana & kukurūzų dribsnių sausainiai. sultana, tai razinų rūšis, o kadangi aš naudojau ne tik razinas, tai pavadinimą sutrumpinau.

visam šiam stebuklui reikės:
125 g kambario t-ros sviesto;
2/3stiklinės cukraus pudros (kitą kartą dėsiu mažiau. nes su razinomis ir datulėmis man buvo per saldu, bet kitiems saldumas buvo pats tas);
1 pakelio vanilinio cukraus (1 v. š.);
1 ir 1/4 stiklinės rupių, pilno grūdo miltų;
1 v. š. kepimo miltelių
1 v. š. pieno (kadangi aš eksperimentavau ir prikroviau dar papildomų uogų, tai vėliau dar pyliau šiek tiek pieno (~2 v.š.) nes tešla buvo labai sausa);
1 ir 1/2 stiklinės kukurūzų dribsnių;
1/2 stiklinės razinų;
saujelės smulkintų datulių;
saujelės kokoso drožlių;
saujelės saulėgrąžų;
25 g juodojo šokolado.

taip jau yra, kad aš nelabai mėgstu gaminti tiksliai pagal receptą. man patinka į patiekalą įnešti dar kažką savo (aišku, ne visi receptai yra tokie lankstūs). taigi, šįkart pakeičiau self-raising miltus į rupius miltus (+kepimo milteliai), dar savo nuožiūra įkračiau datulių, kokoso drožlių, saulėgrąžų ir juodojo šokolado gabaliukų.

orkaitę iš anksto įkaitinau iki 180°C, o kepimo skardas (prireikė dviejų) išklojau kepimo popieriumi;

sviestą, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų, mikseriu, išplakiau iki vientisos, kreminės masės. kitam indelyje sumaišiau miltus ir kepimo miltelius. šį mišinį įsijojau į sviesto ir cukraus masę ir lėtai, per daug nemakaluojant šaukštu, išmaišiau. tada atėjo laikas pienui. pauosčiau ar pienas nesugižęs ir, nesupratus aiškaus atsakymo, surizikavau. įpyliau šaukštą pieno į tešlą ir dar kartą išmaišiau, kol visas gėris susiklijavo į vienį. sukračiau kukurūzų dribsnius, verdančiu vandeniu nuplikytas razinas bei datules (šias dar peiliu ir susmulkinau), kokoso drožles, saulėgrąžas (aišku išlukštentas!!!) ir įpjausčiau juodojo šokolado. tada čiupau medinį šaukštą ir viską sumaišiau. labai patiko trupančių dribsnių garsas! taigi, maišiau kol viskas susimaišė. tada pagalvojau, jog blogai maišosi ir, ko gero, reikėtų dar šiek tiek to neaiškaus pieno. įpyliau šįkart nematuodama šaukštais, bet numanau, jog gavosi 1 ar 2 valgomieji. tada dar sykį viską gerai išmaišiau, kol tešla atrodė daugmaž taip:

teshlaite

na, ir atėjo laikas kūrybai. griebiau valgomą šaukštą, ir jo bei rankų pagalba (aišku, rankas prieš tai nusiploviau) formavau nedidelius rutuliukus ir dėliojau į kepimo skardą. ai, tiesa, pabandymui, vienos skardus sausainėlius pavoliojau kokoso drožlėse. tada su medine lopetele, visus rutuliukus nestipriai paspaudžiau (žr. pirmą paveikslėlį arba žemiau).

sausainis

tai tiek ir to darbelio. Ai, tiesa, dar paskutinis: sausainius sudėjau į elektrinę krosnį ir kepiau kol gražiai pagelto ir, kai paragavus jau buvo skanu. originaliam recepte rašo apie 12-14 min ir maždaug per vidurį šį laiko, reiktų skardas sukeisti vietomis, kad lygiai iškeptų. tai dariau ir aš, tik nepamenu po kiek minučių. bet gi vis tiek kepimo laikas priklauso nuo orkaitės. sausainiams iškepus, palikau atvėsti, tačiau jau ir karštus suvalgiau gal kokius 3v. o, kai atvėso, tai prisikirtau už savaitę. tikrai skanūs! net ir namiškiams patiko, o mama paprašė recepto!

tai tiek.
go on – get cooking!

cookies

ramiam vakarui: the xx – tides

About these ads
Tagged , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: